
Preguntes publicitat
1.- Definició de publicitat:
La publicitat és una forma de comunicació massiva la qual té com a objectiu informar, persuadir i aconseguir un comportament determinat de les persones la qual va dirigida aquesta informació.
2.- Tipus de publicitat (referencial, emocional i simbòlica):
Referencial: Tipus de publicitat que dona una informació sobre el producte com la marca, la composició, les instruccions d'ús... i que és necessària per a donar a conèixer un producte, marca o eslògan.
Emocional: Publicitat que apel·la les emocions dels consumidors i les utilitza per incentivar a comprar productes o contractar serveis.
Simbòlica: Publicitat que tracta d'aplicar a la marca un significat concret que representi els nostres desitjos ella.
3.- Diferències entre publicitat i propaganda:
Encara que pugui semblar que la publicitat i la propaganda siguin sinònims, o la mateixa cosa, això no és cert. L'objectiu entre elles és diferent. La propaganda té com a objectiu instal·lar una veritat, en canvi, la publicitat té com a objectiu vendre un producte. una altra diferencia és que la propaganda canvia el nostre comportament a través del camp del pensament, per tant rea un marc ideològic. La publicitat utilitza ja marcs ideològics existents per donar una solució a un problema de la nostra vida.
4.- Funcionament de la publicitat (Fòrmula AIDA: Atenció/Interès/Desig/Acció):
Els acrònims (AIDA) són una de les formules és antigues del món utilitzades per copywriters, publicistes i professionals del marketing per tal de fer una bona publicitat. Les sigles de AIDA signifiquen:
A: Atenció. S'ha de captar l'atenció del públic i fer que la persona que veu el teu anunci vulgui seguir llegint-lo o veient-lo. És la part més important, ja que si això falla, tot el demés no servirà.
Normalment aquesta atenció es capta mitjançant una promesa o una pregunta vinculada amb algun problema o desig que tingui el consumidor. És el primer que es llegirà, escoltarà o es veurà de l'anunci i el que determinarà si seguir mantenint l'atenció.
I: Interès. Una vegada es capta l'atenció s'ha de captar l'interès del consumidor. S'ha d'interessar pel producte o servei que li estem oferint.
Normalment és crea interès a partir de preguntes que resumeixin els problemes del consumidor. A partir d'aquí comences a introduir la teva solució a aquest problema i argumentes el perquè és adequada per el consumidor.
D. Desig. S'ha de intensificar el desig que tingui el consumidor pel nostre producte o servei. L'interès no serà suficient per que comprin la nostra solució, hem de crear un desig, una necessitat.
Normalment enumerem i provem els beneficis que estan associats a la promesa que hem fet servir per captar l'atenció del nostre consumidor. També es pot relacionar el producte amb els beneficis que li aportarà obtenir-lo.
A. Acció. Se'ls hi ha de demanar als consumidors que actuïn d'una manera determinada, de la manera que nosaltres vulguem i ens interessin. Després de despertar-li el desig d'obtindre el nostre producte o servei li hem de demanar que actuï d'una manera determinada.
Li has de demanar al consumidor que es converteixi en el teu client, que compri o contracti el teu servei o producte, que deixi les sees dades de contacte...depenent de la intenció del teu producte.
5.- Parts d’un anunci gràfic (Headline/Bodycopy/Visual/Payoff)
Perquè un anunci gràfic surti bé ha de tenir diferents parts.
Headline: Frase, paraula o grup de paraules que tenen com a objectiu cridar l'atenció i incitar a la lectura del cos de text que l'acompanya. A la publicitat impresa, el Headline, és considerat un dels elements més importants, ja que es qui capta l'atenció del lector a l'anunci.
Bodycopy: Text que busca donar l'informació de manera clara i directa, que sigui fàcil de llegir. És important que s'entengui l'informació, ja que el text ja està suficientment amagat com per utilitzar frases complexes.
Visual: Imatge estàtica que té com a objectiu captar l'atenció i mostrar el producte. La imatge mostra la idea central de la campanya publicitària.
Payoff: Eslògan que té com a objectiu definir el producte o servei en poques paraules i que s'enganxi a la ment del consumidor. Ajuda a que la marca sigui recordada.
6.- Els contravalors de la publicitat (Elitisme/Egocentrisme/Permissivitat/Consumisme/
Consumisme desmesurat)
Elitisme: Sistema que afavoreix a un grup selecte i minoritari de persones als quals se'ls denomina elit. Aquests gaudeixen de majors privilegis respecte la resta de la societat.
Egocentrisme: Ideologia que té tendencia a realitzar accions, les quals la finalitat és obtenir beneficis per a un mateix, sense tenir en consideració als altres.
Permissivitat: L'adjectiu permissiu qualifica al subjecte que té tendència a consentir o a donar permisos per a unes certes coses. D'aquesta manera, la persona permissiva, mostra la seva flexibilitat a l'hora d'establir límits o d'exercir la seva autoritat.
Consumisme: Tendència a adquirir, consumir o acumular béns i serveis que, en moltes ocasions, no són necessàries per a les persones.
Consumisme desmesurat: La necessitat de consumir de manera excesiva i innecesària.
- Què és el departament de comptes?
És un departament de gran importància dins d'una agència. Ajuda en la gestió i coordinació de tots els diferents departaments i així mateix en la gestió i la supervisió de la producció. Està compost per un equip de persones, les quals també coordinen el pla de comunicació, lideren el procés de pensament i lideren l'aspecte formal de les relacions internes i externes de l'agència.
- Què heu estudiat per treballar en un agència?
Pots estudiar un grau en publicitat i relacions púbiques, un grau en publicitat, màrqueting i relacions púbiques, un grau en comunicacions i relacions públiques, o un grau en publicitat per tal de poder treballlar en una agència.
- Com és el rodatge d'un espot?
El rodatge d'un espot es duu a terme a un lloc o un escenari previament escollit. És una tasca que comporta temps. Si s'ha elaborat un storyboard i ha sigut analitzat amb calma abans d'anar al lloc de rodatge, es facilita la feina i s'assegura una bona filmació. S'ha de dur el material necessari: càmera de vídeo, trípode, vestuari, maquillatge...depenent del spot que es vulgui filmar i com.
- La publicitat és realment creativa?
Podriem dir que si, ja que la creativitat és molt important i necessària per poder fer les diferents parts de la campanya publicitària com ara l'eslògan, el logo, el jingle, la música...Tot i així, cada vegada sembla ser menys creativa, ja que sembla que tot segueixi la mateixa estètica. S'està tornant difícil ser creatiu perquè sovint el que creus que és una idea original, ja ha sigut representada.
- Es proven els espots abans de sortir a la tele?
Sí. Fan vàries proves per tal de poder veure i analitzar la reacció del consumidor sobre el producte.
- Com s'aconsegueix que un anunci sigui viral?
Fent difusió per les xarxes socials més populars, d'aquesta manera pot arribar a un nombre de públic més gran i té més possibilitats de ser compartit.
- Com es posa el preu d'un producte?
S'analitza el target amb un estudi de mercat i posteriorment es mira quin és el preu més adequat.
- Com escolliu en quins mitjans sortiran els anuncis?
Depenen del target (públic que vagi dirigit l'anunci) del producte, s'escolleixen uns mitjans o uns altres.
- Com és que hi ha anuncis que no s'entenen?
A vegades, que un anunci no s'entengui és la finalitat del propi anunci. En aquestos casos es busca la confusió per tal de que la gent parli del anunci i es fagi viral. Així també, cada espectador, pot interpretar l'anunci a la seva pròpia manera. Aquesta tàctica es diu marqueting viral.
- Qui controla que els anuncis compleixin la normativa?
El departament d'assumptes legals s'encarrega de que els anuncis compleixin la normativa.
- Quina diferència hi ha entre publicitat i propaganda?
Encara que pugui semblar que la publicitat i la propaganda siguin sinònims, o la mateixa cosa, això no és cert. L'objectiu entre elles és diferent. La propaganda té com a objectiu instal·lar una veritat, en canvi, la publicitat té com a objectiu vendre un producte. una altra diferencia és que la propaganda canvia el nostre comportament a través del camp del pensament, per tant rea un marc ideològic. La publicitat utilitza ja marcs ideològics existents per donar una solució a un problema de la nostra vida.
- És el mateix fer un espot que una campanya de conscienciació?
No, un spot dura menys i, per tant, comporta menys feina. L'Spot va dirigit per a marques o empreses que es volen donar a conèixer i té una durada màxima d'un minut. Per el contrari, una campanya és una feina molt més extensa, ja que comporta més feina. Les campanyes de consienciació van dirigides per a marques més conegudes i té una duració més llarga. Té més detalls i informació del producte anunciat que un spot.
- Han evolucionat molt els missatges publicitaris?
Si els comparem amb els anuncis del pasat podriem dir que han evolucionat moltíssim, el missatge, el que es vol transmetre, la imatge, els productes, com es transmen les coses, la música, els eslogans...tot ha canviat. Abans hi havien anuncis masclistes o que incitaven a fumar o altres conductes socials poc encertades, en canvi ara és inimaginable que en un anunci pugui sortir alguna cosa així. De fet, ara es busca la igualtat i l'integració de tothom en els anuncis per tal de que tothom si pugui sentir identificat.
- Com és que m'agraden els anuncis de cotxes si encara no tinc 18 anys?
Perquè el que fan es crearte un desig a partir de fer-te creure que necessites aquell producte.
- Com s'ho feien per què productes nocius semblessin bons?
Enganyant i manipulant a la gent per tal de que no es donguéssin compte.
- Com afecta la publicitat en un informatiu?
A través de la franja horaria del target al que vagi dirigit el produte. La busquen i després incerten l'anunci en l'informatiu.
- La publicitat emocional menteix quan ens ven un món ideal?
Sí, ja que el que ens ven és un món ideal inexistent, que per molt que utilitzis el producte, no existirà. Ens venen il·lusions i ens enganyen per tal de manipular les nostres emocions i vendre el seu producte.
- Ens pots dir un exemple de com la publicitat crea problemes que no tenim?
Per exemple els anuncis de "cremes rejuvenecedoras". Et diuen indirectament que fer-se vell no es bonic, que s'ha d'evitar i canviar. Realment no necessitem fer-nos veure'ns més joves, perquè envellir és una cosa natural que a tothom li passa. Hauríem d'acceptar la nostra edat sense voler canviar-la o fer-la més jove perquè un anunci ens digui que no està bé.